Liittyjän tarina

Varma: Flamingossa otetaan kaikki hyöty irti uudesta tekniikasta

21.08.2019
Takaisin listaukseen
Viihdekeskus Flamingon isossa energiaremontissa talotekniikkaan tehdään perusteellinen päivitys. Isoin energiansäästö tulee ilmanvaihdon ja jäteveden lämmöntalteenotoista.

Kymmenessä vuodessa kiinteistötekniikan energiatehokkuudessa on otettu isoja edistysaskelia. Tästä otetaan kaikki hyöty irti viihdekeskus Flamingossa Vantaalla, jossa on meneillään mittava energiahanke.

Vuonna 2008 valmistuneen kiinteistön omistaa työeläkeyhtiö Varma. Asiakkuuspäällikkö Tytti Juhokas sanoo, että remontin lähtökohtana on ympärivuorokautisessa käytössä olevan kiinteistön energiankulutuksen pienentäminen ja sisäilmaolosuhteiden hallinnan parantaminen.

– Lähdimme yhteistyökumppaniemme kanssa tutkimaan, miten voisimme säästää sähkön, kaukolämmön ja veden kulutuksesta. Kyseessä on varsin haasteellinen kohde, sillä kiinteistössä sijaitsevan sisävesipuiston vuoksi energiankulutus on erittäin suuri, Juhokas toteaa.

Kylpylän lisäksi kiinteistössä sijaitsee myös muun muassa hotelli, useita ravintoloita ja kauppaliikkeitä. Flamingossa vierailee vuosittain 4,7 miljoonaa kävijää.

Lähes 60 laajempaa toimenpidettä

Energiahanke toteutetaan niin sanotulla ESCO-konseptilla (Energy Service Company), jossa taloteknisen palvelun tarjoava Assemblin ottaa kokonaisvastuun kiinteistön energiansäästöhankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja sopimuksen aikaisesta käytön ohjauksesta.

– Hanke sisältää myöntämämme säästötakuun seurantavaiheen aikana syntyvästä energiansäästöstä, Assemblinin myyntipäällikkö Janne Aittola sanoo.

Hänen mukaansa energiahanke on teknisesti vaativa, sillä se sisältää lähes 60 kaikkiin taloteknisiin järjestelmiin tehtävää laajempaa toimenpidekokokonaisuutta.

– Niillä kehitetään talotekniikan tarpeenmukaista toimintaa ja parannetaan energiatehokkuutta, Aittola toteaa.

Eniten säästöä lämmöntalteenotosta

Eniten energiaa säästetään parantamalla kiinteistön lämmöntalteenottoa ilmanvaihdosta ja jätevesistä.

Muun muassa ravintolakeittiöiden jäteilmasta ei ole otettu aikaisemmin lämpöä lainkaan talteen. Uuden tekniikan avulla rasva ja muut epäpuhtaudet poistetaan aluksi otsonoinnilla. Sen jälkeen poistoilma ohjataan lämmöntalteenottopattereihin.

– Kiinteistössä on useita ravintoloita, joten energiansäästö on merkittävä. Myös kiinteistön suurimpiin poistoilmanpuhaltimiin asennetaan lämmöntalteenottoja, Aittola sanoo.

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma vastaa 900 000 suomalaisen työeläketurvasta ja on maan suurimpia yksityisiä sijoittajia. Sijoitusten arvo oli maaliskuun 2019 lopussa 45,8 miljardia euroa.

Myös jäteveden lämmöntalteenotosta saadaan mittavat säästöt, sillä ympäri vuorokauden käytössä olevassa kiinteistössä kuluu paljon vettä. Aittolan mukaan kiinteistöön rakennettava uuden sukupolven jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmä on lajinsa ensimmäinen ja yksi suurimmista kiinteistöpuolen järjestelmistä Suomessa.

Poistoilmasta ja jätevedestä talteen otettavaa energiaa hyödynnetään kiinteistön lämmitykseen sekä käyttö- ja allasvesien lämmitykseen. Tämä edellyttää kuitenkin lämpötilan nostamista. Se saadaan aikaan kahdella suurella lämpöpumpulla, joiden kylmäaineena käytetään hiilidioksidia.

Yhdeksän vuoden takaisinmaksuaika

Flamingon energiahankkeen asennustyöt on määrä saada valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Tytti Juhokkaan mukana suurimmat haasteet ovat liittyneet hankkeen laajuuteen ja siihen, että viihdekeskus on pidettävä auki koko remontin ajan.

– Isossa kiinteistössä paljastuu aina yllätyksiä, kun sitä aletaan remontoida. Olemme kuitenkin pystyneet viemään hankkeen läpi niin, ettei vuokralaisille ja kävijöille ole aiheutunut tästä isoa haittaa, Juhokas toteaa.

Varman arvion mukaan energiahanke säästää Flamingon lämmitysenergiaa vuodessa 35–40 prosenttia ja sähköä 10–15 prosenttia. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on arvioitu yhdeksän vuotta.

Flamingon energiatehokkuushankkeeseen on saatu työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea, joka kattaa investointikustannuksista vajaan kolmanneksen.

Juhokkaan mukaan Varman tavoitteena on pienentää kaikkien kiinteistöjensä hiilijalanjälkeä 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä, kun vertailukohtana on vuosi 2015. Varma on mukana myös kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksessa, johon liittyneet yritykset tavoittelevat 7,5 prosentin energiansäästöä vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 tasosta.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Flamingo