Liittyjän tarina

Heinon Tukku Oy: Investoinnit aurinkoenergiaan kannattavat

18.02.2019
Takaisin listaukseen
Heinon Tukku ylitti selvästi energiansäästötavoitteensa. Investoinnit aurinkovoimaan ja älykkääseen sähkötekniikkaan parantavat energiatehokkuutta entisestään.

Heinon Tukku on päivittäistavaroiden tukkukauppaa ja maahantuontia harjoittava perheyhtiö, jolla on tukut Espoossa, Helsingissä, Vantaalla ja Kuopiossa. Viime vuosina yritys on investoinut isoja summia energiaa säästäviin ratkaisuihin.

Heinon Tukun laatu- ja ympäristöasiantuntija Sari Sali kertoo, että edellisellä energiatehokkuussopimuskaudella yritys pääsi 3 173 megawattitunnin energiansäästöön. – Säästötavoitteemme ylittyi 230 prosentilla, Sali toteaa.

Heinon Tukku on mukana myös kuluvalla sopimuskaudella, johon liittyneet yritykset tavoittelevat vähintään 7,5 prosentin energiansäästöä.

Eniten energiaa kuluu jäähdytykseen

Heinon Tukussa kuluu energiaa lämmitykseen sekä etenkin kylmä- ja pakastetilojen jäähdyttämiseen. Energiaa on pystytty säästämään muun muassa kylmätilojen järkevällä sijoittamisella ja porrastamalla huoneiden lämpötiloja varastoitavien elintarvikkeiden mukaan. – Lisäksi uuden kylmätekniikan hankinnassa energiatehokkuus on otettu aina huomioon, Sali sanoo.

Kiinteistöissä on myös tehty paljon erilaisia energiaa säästäviä parannuksia. Esimerkiksi ilmanvaihtokoneiden päivittämisen yhteydessä tehostettiin laudelämmön talteenottoa ja muutettiin hihnavetoiset koneet suoravetoisiksi.

Kaikissa toimipisteissä on kunnostettu lämmitysverkostoa. Myös rakennusautomatiikan säännöllisellä huollolla ja oikeilla säädöillä säästetään energiaa.

Vanha valaistus vaihtui led-valoihin

Valaistukseen kuluu paljon energiaa, sillä tukut ovat auki viikon jokaisena päivänä, ja valaistus on päällä vähintään 14 tuntia päivässä.

Viime vuosina Heinon Tukun kaikissa omissa kiinteistöissä loisteputkivalaisimet on vaihdettu ledeiksi. – Energiansäästön lisäksi led-valot ovat helppohoitoisia. Loisteputkien vaihtoon ei mene enää aikaa ja kustannuksia, Sali huomauttaa.

Valaisuun kuluu aiempaa vähemmän sähköä myös liiketunnistimien ansiosta. Etenkin yöaikaan on järkevää, että isoissa varastoissa valot ovat päällä vain siellä, missä työskennellään.

Aurinkoenergian käyttö kasvaa

Kesäkuussa 2016 Heinon Tukku avasi Kuopiossa uudet toimitilat, joissa energiatehokkuus on otettu erityisen hyvin huomioon. Kiinteistöä lämmitetään maalämpökaivoista saatavalla energialla. Myös kylmälaitoksen hukkalämpö käytetään hyödyksi kiinteistön lämmityksessä.

Vuonna 2017 Kuopion toimipisteen katolle asennettiin aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä kiinteistön käyttöön. Seuraavana vuonna otettiin käyttöön kolme uutta aurinkovoimalaa, jotka sijaitsevat Espoon, Vantaan ja Helsingin tukkukiinteistöjen katoilla. Neljässä aurinkovoimalassa on yhteensä noin 5 000 aurinkopaneelia. – Aurinkovoimaloiden tuoton on arvioitu kattavan noin 12 prosenttia kiinteistöjen vuosikulutuksesta, Sali toteaa.

Espoossa on otettu käyttöön myös älykäs E-Power -teknologia, joka vähentää sähkön hukkaa ja tasaa sähköpiikkejä. Sali arvioi, että ratkaisu tuo vähintään viiden prosentin säästön sähkönkulutukseen.

Kokemusten vaihto muiden kanssa tärkeää

Salin mielestä energiatehokkuuden parantamisessa isoin haaste on, että suurimmat toimenpiteet on jo tehty. Työ jatkuu tekemällä kaikissa kohteissa pieniä parannuksia.

Heinon Tukku haluaa toimia esimerkkinä yrityksestä, jossa kestävä kehitys on otettu osaksi liiketoimintaa ja päivittäisiä päätöksiä. Esimerkiksi vuonna 2018 Heinon Tukussa otettiin käyttöön biokaasulla toimiva jakeluauto pääkaupunki­seudun asiakastoimituksiin.

– Sen moottori on vastaavia dieselmoottoreita selvästi hiljaisempi ja lähes päästötön. Biokaasua autoon jalostetaan biojätteestä, jota mekin toimitamme Gasumille.

Heinon Tukku Oy on vuonna 1899 perustettu perheyhtiö, jonka toimialaa ovat päivittäistavaroiden tukkukauppa ja maahantuonti. Konsernin liikevaihto oli noin 263 miljoonaa euroa ja henkilöstö runsaat 500 vuonna 2018.

Sali korostaa, että energian säästäminen on keskeinen osa Heinon Tukun vastuullista toimintaa. – Yrityksen henkilöstön rooli on oleellinen, jotta energiansäästö otetaan huomioon päivittäisessä työssä. Myös johto on sitoutunut tähän vahvasti, mikä näkyy muun muassa energiatehokkuutta parantavissa investoinneissa.

Salin mielestä vapaaehtoisuuteen perustuvat energiatehokkuussopimukset ovat hyvä tapa kannustaa yrityksiä parantamaan energiatehokkuuttaan. – Sopimuksissa on yrityksiä useilta toimialoilta. Vaihdamme keskenämme ajatuksia ja saamme vinkkejä toinen toiseltamme. Siitä syntyy hyvä henki ja yhdessä tekemisen meininki.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Heinon Tukku