Liittyjän tarina

Kauppakeskus Sello: Virtuaalivoimala optimoi energiankulutuksen

04.03.2019
Takaisin listaukseen
Espoon Sellossa otettiin käyttöön virtuaalivoimala, joka tuo isoja säästöjä kauppakeskuksen energiankulutukseen. Vastaavaa ei ole toteutettu aiemmin Suomessa.

Virtuaalivoimalaksi kutsutaan älykkäitä energiajärjestelmiä, jotka auttavat tasapainottamaan sähköntuotannon ja -kulutuksen välistä suhdetta. Ne mahdollistavat esimerkiksi uusiutuvan energian kiinteistökohtaisen pientuotannon, varastoinnin ja käytön osana sähköverkkoa. Kauppakeskus Sello Espoon Leppävaarassa otti tällaisen virtuaalivoimalan käyttöön syksyllä 2018. Vastaavan kokoluokan hanketta ei ole toteutettu aiemmin Suomen kiinteistöalalla.

Sellon kiinteistöpäällikkö Olli Paunola kertoo, että virtuaalivoimalan keskeisiä osia ovat kiinteistön älykäs mikroverkko, kauppakeskuksen katolle asennettu 750 kWp:n aurinkopaneelijärjestelmä ja noin kahden megawatin akusto. – Järjestelmän avulla kauppakeskus pystyy optimoimaan automaattisesti omaa energiankulutustaan ja energiahankintojaan, Paunola sanoo.

Virtuaalivoimalan arvioidaan pienentävän Sellon energiakustannuksia runsaat kymmenen prosenttia vuodessa. – Vuositasolla puhutaan jopa satojen tuhansien eurojen säästöistä, Paunola huomauttaa.

Akusto tasaa sähkön kulutusta

Aurinkovoimala tuottaa vuodessa arviolta 800 MWh, joka on kuusi prosenttia kauppakeskuksen tarvitsemasta energiasta. Jos energiaa tuotetaan enemmän kuin kulutetaan, se varastoidaan akkuihin. – Energian varastointi akkuihin mahdollistaa sen älykkään käytön. Voimme leikata satunnaisia kulutuspiikkejä ja hyödyntää varastoja silloin, kun sähkön hinta on korkealla, Paunola sanoo.

Akkuja voidaan esimerkiksi ladata öisin edullisemmalla spot-sähköllä ja käyttää kertynyt varasto päiväsaikaan, kun ostosähkön hinta on korkeampi. Akusto auttaa lisäksi kauppakeskuksen huoltovarmuudessa, sillä järjestelmän ansiosta pystytään pitämään jännite yllä myös mahdollisen sähkökatkon aikana.

– Akustolla voidaan osaltaan varmistaa kiinteistölle tärkeitä toimintoja mahdollisten sähkökatkojen aikana. Häiriöreservinä toimivat myös varavoimakoneet. Paunola sanoo, että akuston lisäksi sähkön kysyntäjoustossa voidaan hyödyntää tulevaisuudessa myös kauppakeskuksen talotekniikkaa, kuten ilmanvaihtoa, jäähdytysjärjestelmää ja valaistusta.

Kysyntäjouston kannustimena on taloudellinen korvaus, jonka kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa siihen osallistuville yrityksille. Fingridille on tärkeää tasapainottaa Suomen sähköverkkoa kovissa kysyntäpiikeissä ja parantaa näin verkon toimintavarmuutta. Samalla vähenee tarve perinteisille varavoimalaitoksille, esimerkiksi kivihiiltä käyttäville voimaloille.

Sellon hanke on osa Siemensin Suomessa kehittämää virtuaalivoimala-konseptia, joka on saanut työ- ja elinkeinoministeriön kärkihanketukea. Keskeisenä tavoitteena on vähentää tarvetta investoida varavoimaloihin ja auttaa Suomen sähköverkkoa kehittymään ja varmistamaan energiantuotannon omavaraisuus.

Energiansäästössä ei ole pikavoittoja

Siemensin ja Sellon yhteistyö alkoi vuonna 2003, kun Siemens toimitti rakennusautomaatiojärjestelmän rakenteilla olleeseen kauppakeskukseen. Paunolan mukaan yhteistyö on jatkunut energia- ja kustannustehokkuuden kehittämisessä.

Kauppakeskus Sello
Sello on pinta-alaltaan Suomen suurin kauppakeskus, jonka kävijämäärä on 24 miljoonaa vuodessa. Sellon omistavat työeläkevakuutusyhtiöt Keva, Elo ja Ilmarinen. Sello on mukana kaupan alan energiatehokkuussopimuksessa.

– Meillä toimii Siemensin energiamanageri, joka ylläpitää kauppakeskuksen älykästä energiajärjestelmää ja etsii mahdollisuuksia energiatehokkuuden parantamiseen. Paunola korostaa, että ympäristöasioiden edistämisessä ei ole tarjolla pikavoittoja, vaan energiansäästämisen kaltaiset asiat vaativat pitkäjänteistä työtä.

Sellon energiansäästöstä iso osa saatu lämmitys- ja ilmastointijärjestelmien entistä fiksummilla säädöillä. Myös valaisimien korvaaminen energiatehokkailla led-valaisimilla on tuonut selkeää säästöä. – Nyt lähes kaikki yleisten tilojen valaisimet on vaihdettu ledeihin. Ison energiansäästön ohella ne tarvitsevat vähemmän huoltoa eli kustannussäästöjä syntyy tätäkin kautta.

Ympäristöystävällisin kauppakeskus Euroopassa

Sello sai ensimmäisenä kauppakeskuksena Euroopassa toiminnanaikaisen platinatason LEED-ympäristöluokituksen. Paunola sanoo, että käyttö- ja ylläpitovaiheen LEED-luokituksessa mitataan saavutettuja tuloksia vedenkulutuksesta sisäilman laatuun. Suurin yksittäinen asia on energiatehokkuus. – Sen parantamiseksi olemme tehneet jatkuvasti investointeja esimerkiksi valaistukseen ja talotekniikkaan. Olemme myös hyödyntäneet sääohjausta katulämmityksen sulanapitojärjestelmissä.

Vuonna 2010 Sellon vuotuinen energiankulutus oli 34 GWh. Nyt se on alle 28 GWh. Paunola sanoo, että edellisellä energiatehokkuussopimuskaudella 6 prosentin energiansäästötavoite ylittyi kirkkaasti. Nyt meneillään olevalla sopimuskaudella Sello tavoittelee 7,5 prosentin energiansäästöä. – Käytössä olevasta tekniikasta löytyy edelleen säästöpotentiaalia. Lisäksi kaikissa uusissa laitehankinnoissa energiatehokkuus on tärkeällä sijalla.

Paunolan mukaan yksi tulevista säästökohteista on kaukolämmön kulutushuippujen tasaaminen. – Sellon valtavaa kiinteistömassaa voidaan hyödyntää niin, että kiinteistöä lämmitetään ja lämpöä varastoidaan ennen kaukolämmön kysyntäpiikkiä. Kauppakeskuksen toimintaan tai käyttömukavuuteen tällä ei ole vaikutusta, mutta energiaa ja kustannuksia säästyy.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Kauppakeskus Sello