Liittyjän tarina

Långvik: Asiantuntija mukaan hotellin energiauudistukseen

14.06.2017
Takaisin listaukseen

Långvikin kokous- ja kylpylähotelli käynnisti ison energiasaneerauksen, jota suunnittelemaan ja toteuttamaan valittiin ulkopuolinen asiantuntija.

Pienten energiantuotantolaitosten päästörajat tiukkenevat, kun niin sanottu PIPO-asetus astuu voimaan. Tämä oli keskeinen sytyke sille, että Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa Kirkkonummella lähdettiin miettimään perusteellista energiasaneerausta.

– Oli aika päästä eroon raskasta polttoöljyä käyttävästä öljylämmityksestä ja keksiä vanhan lämpölaitoksen tilalle nykyaikaisempia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja energiantuotantoon, Långvikin operoinnista vastaavan Ryokan Oy:n toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sanoo.

Samalla päätettiin käydä perusteellisesti läpi kaikki energia-asiat.

– Vastuullinen energian käyttö on meille paitsi imagollisesti myös taloudellisesti iso asia, Uusitalo-Raoult perustelee.

Erikoisosaamista talon ulkopuolelta

Uuden energiastrategian suunnittelijaksi ja toteuttajaksi Långvik valitsi kilpailutuksen jälkeen LeaseGreenin, joka on energiasaneerauksiin ja kiinteistökehitykseen erikoistunut palveluyritys.

– Meidän ydinosaamistamme ovat kokous- ja kylpylähotellinpalvelut sekä tapahtumien järjestäminen – ei niinkään energiatehokkuus. Siihen tarvitsemme kumppaneita, joilla on tähän erikoisosaamista, Uusitalo-Raoult sanoo.

Hän odottaa, että ulkopuolinen asiantuntija tuo energia-asioihin kokonaisnäkemystä ja hyviä käytäntöjä muista yrityksistä.

– Kiinteistöpäällikkömme johdolla olemme parantaneet energiankulutustamme jo monin keinoin. Kun nämä keinot on käytetty loppuun, on aika siirtyä uudelle tasolle.

Energia-asioihin tuo lisää suunnitelmallisuutta, että Långvik liittyi vuoden alusta matkailu- ja ravintola-alan energiatehokkuussopimukseen.

– Liittyminen helpottaa asettamaan realistisia energiasäästötavoitteita, sitouttaa organisaatiota tavoitteisiin ja korostaa asian tärkeyttä asiakkaille ja muille sidosryhmille. Sopimus antaa myös mahdollisuuden energiatukeen, joka osaltaan edistää projektia, Uusitalo-Raoult sanoo.

Luvassa 30 prosentin energiansäästö

Långvik on rakennettu vuonna 1976 alun perin Kansallis-Osake-Pankin henkilöstön koulutuskäyttöön ja edustustilaisuuksiin.

Vuonna 2010 kiinteistössä tehtiin laaja saneeraus. Tuolloin toteutetut tekniset ratkaisut ovat Uusitalo-Raoultin mukaan hyvää tasoa. Nyt tehtävillä lisäinvestoinneilla optimoidaan niiden suorituskykyä ja hyödynnetään uusinta teknologiaa.

Energiahanke lähti liikkeelle Långvikin kiinteistöautomaatiojärjestelmän, ilmanvaihdon ohjauksen ja jäähdytyksen uudistamisesta. Ilmanvaihdon energiatehokkuutta parannetaan muun muassa lämpöpumppujen avulla.

Eniten Långvikissa kuluu energiaa kiinteistöjen lämmitykseen. Kokous- ja kylpylähotellissa on yhteensä 96 huonetta, 27 kokoustilaa, spa-hoitola ja allasosasto.

LeaseGreenin arvion mukaan ensimmäisen vaiheen jälkeen Långvikin lämmönkulutus vähenee 900–1000 MWh vuodessa. Se tarkoittaisi noin 30 prosentin säästöä lähtötasoon.

– Energian käyttöä saadaan vähennettyä jo sillä, ettei huoneita lämmitetä tai jäähdytetä turhaan.

Esimerkiksi uudet hiilidioksidianturit parantavat ilmastoinnin ohjausta, sillä ne nopeuttavat reagointia lämpötilan vaihteluihin.

– Tämä on myös asiakaspalvelun kannalta parannus. Lämpötilan säätelyn nopeutuessa asiakas kokee lämpötilan tasaiseksi.

Uusi energiamuoto selvityksen alla

Långvikin energiauudistuksen seuraava vaihe on öljylämmityksen korvaaminen nykyaikaisella vaihtoehdolla. Kyseeseen voi Uusitalo-Raoultin mukaan tulla kaasua tai pellettejä käyttävä polttolaitos tai maalämpö. On myös mahdollista, että hotellin katolle asennetaan tulevina vuosina aurinkopaneeleita.

Långvikin kylpylä- ja kokoushotelli sijaitsee Kirkkonummella. Hotellissa järjestetään noin 1000 tapahtumaa ja se majoittaa noin 20 000 asiakasta vuodessa. Liikevaihto on noin 7 miljoonaa euroa vuodessa. Yritys on mukana Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen matkailu- ja ravintola-alan toimenpideohjelmassa.

– Todennäköisesti saamme tulevaisuudessa energiaa useista eri lähteistä.

Uusitalo-Raoult sanoo, että yhä useammat asiakkaat kiinnittävät ympäristöasioihin huomiota. Hän korostaa, että energiatehokkuuden ja itse liiketoiminnan välillä on löydettävä kultainen keskitie.

– Energian säästäminen on toteutettava niin, ettei asiakkaiden mukavuus kärsi. Esimerkiksi kylpylän altaissa vesi on pidettävä määrätyn lämpöisenä.

 

Teksti: Matti Remes

Kuva: istock