Liittyjän tarina

Suomen Messut Osuuskunta: Kumppanilta arvokasta sparrausta

15.06.2017
Takaisin listaukseen

Messukeskus otti ulkopuolisen asiantuntijan avuksi monivuotiseen energiansäästöohjelmaan. Yhteistyö antaa oman talon väelle arvokasta oppia energia-asioissa.

Suomen Messut Osuuskunta liittyi energiatehokkuussopimukseen ja lähti toteuttamaan vuonna 2011 monivuotista energiansäästöohjelmaa Helsingin Messukeskuksessa.

– Ohjelman lähtökohtana oli saada mittavia taloudellisia säästöjä. Samalla halusimme noudattaa vihreitä arvoja ja näyttää, että kannamme oman vastuumme ympäristöasioissa, Suomen Messujen tekninen päällikkö Jani Pulkkinen perustelee.

Energiansäästöohjelmassa on ollut mukana energianhallintaan erikoistunut Schneider Electric.

– Kun kumppanina on rautainen ammattilainen, oma osaaminen kasvaa koko ajan. Olemme saaneet vuosien aikana paljon hyvää koulutusta energia-asioissa.

Schneider Electricin asiantuntijat kartoittivat aluksi yhteistyössä Messukeskuksen kanssa kiinteistön tekniset järjestelmät energiatehokkuuden näkökulmasta.

Suomen Messut Osuuskunnalle on myönnetty tunnustus ansioituneesta energiatehokkuustyöstä Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa vuosina 2008–2016.

Kartoituksen pohjalta laadittiin toteutussuunnitelma.

– Käymme kumppanin kanssa säännöllisesti läpi säästötavoitteita ja -kohteita. Sen jälkeen lähdemme hakemaan ratkaisuja, kuinka paljon ne maksavat ja millaisia energiasäästöjä niillä on mahdollista saavuttaa, Pulkkinen sanoo.

Säästökohteina lämpö, vesi ja sähkö

Messukeskus aloitti toimintansa vuonna 1975, ja vuosikymmenien aikana kokonaisuutta on laajennettu useaan otteeseen.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on nyt noin 272 000 neliömetriä, johon sisältyy muun muassa seitsemän näyttelyhallia ja 40 erikokoista kokoustilaa. Kokonaisuuteen kuuluu myös hotelli sekä 21 kahvilaa ja ravintolaa.

Pulkkisen mukaan säästökohteita on haettu ennen muuta lämmön, veden ja sähkön kulutuksesta.

Messukeskuksessa on uusittu teknisen käyttöikänsä päässä olevia talotekniikan laitteita. Myös ilmanvaihtokoneille on rakennettu uusia lämmön talteenottojärjestelmiä.

– Näin hukkalämpö voidaan kerätä tehokkaasti talteen ja käyttää uudelleen kiinteistön tilojen ja käyttöveden lämmitykseen.

Suomen Messut Osuuskunta on vuonna 1919 perustettu tapahtumajärjestäjä. Osuuskunta omistaa Messukeskuksen, joka on Suomen suurin messu-, kokous- ja kongressikeskus. Konserni omistaa myös Helsingin Wanhan Sataman, jossa järjestetään messu- ja yritystapahtumia.

Lisäksi hallien ilmastoinnin ohjausjärjestelmiä on kehitetty niin, että sisäilmaolosuhteet mukautuvat hallien käyttötarkoituksiin. Valaistuksessa on puolestaan siirrytty asteittain energiaa säästäviin led-lamppuihin.

– Messukeskuksen valaisimista 25–30 prosenttia on nyt ledejä.
Tuoreimpia investointeja ovat vettä säästävien vakiovirtaussuuttimien asentaminen hanoihin kaikissa wc-tiloissa.

– Investointi oli pieni, mutta veden kulutus laski heti 20–30 prosenttia.

Urakoiden ajoitus haasteellista

Pulkkinen laskee, että energiansäästöohjelman myötä Messukeskuksessa on saavutettu jo 33 000 megawattitunnin kokonaisenergiansäästöt. Se vastaa 1300 sähkölämmitteisen omakotitalon energiankulutusta vuodessa.

– Aiomme jatkaa tulevinakin vuosina energiaa säästäviä toimia. Suurin haaste on aika, sillä saneeraustyöt on ajoitettava niin, ettei niistä ole haittaa messuille ja muille tapahtumille.

Messukeskuksessa järjestetään vuosittain noin 75 messutapahtumaa sekä 2200 kokousta ja konferenssia.

– Aikataulut ovat todella tiukat, kun työt pitää ajoittaa eri tilaisuuksien välille. Urakoiden tekemiseen saattaa olla vain pari viikkoa aikaa, mikä on haaste sekä meille että urakoitsijoille.

Teksti: Matti Remes